Paradigma

JANGAN ANIAYA PELANGGAN – TRIP BORONG CHINA

“Eh kau bukan baru Graduate ke? Dah nak buka Klinik sendiri?” Seorang kenalan nak buka klinik sendiri tanpa ada kerjasama dengan doktor yang berpengalaman.

“Takdelah….mana boleh. Sekurang-kurangnya aku kenalah ada pengalaman 10 tahun barulah nak buka klinik sendiri. Aku acah-acah je… Kalau ya pun aku nak buka, kenalah JV atau berpatner dengan doktor yang berpengalaman. Sebba tu ada undang-undang perkara ini. Kalau tak naya saja pesakit.”  Terang dia pada saya. Kami sama-sama gelak.

Teringat pula saya cerita ini banyak berlaku sekarang. Baru saja tahu buat iklan facebook, terus buat kelas Facebook dengan yuran beribu-ribu. Tak kurang juga, yang baru pertama kali pergi China memborong, sudah berani buka Trip Premium memborong di China.

Saya tak mahu sentuh isu atau bisnes lain. Cuma nak cerita sedikit pasal borong ke China ini dan kes-kes open trip.

Read more

MENJUAL KE CHINA – GANDAKAN KEUNTUNGAN

Semasa saya hadiri satu ‘talk’ dari Co-Founder The Lorry di ILabs Sunway. Antara point penting yang beliau sampaikan “Menjual ke China”.

Ya kenapa tak eksport barang ke China? Takkan kita nak import saja dari China, sedangkan pasaran China lagi besar dari Malaysia.

Sepanjang saya berbisnes di China, saya ada perasan beberapa produk tempatan yang dipasarkan di China. Antaranya Liquid Vape buatan Malaysia. Boleh dikatakan pasaran Liquid Vape sangat besar di China. Ada pelbagai perasa yang ditawarkan, antara yang banyak adalah perasa buah-buahan tempatan 🙂

Di bawah ini ada beberapa perkara yang boleh kita fikir dan saya cadangkan, sebelum nak eksport barang ke China.

Read more

RUKYAH (JAMPI DALAM ISLAM)

saya google JIN untuk cari gambar. keluar gambar ini. pakai je lah 🙂

 

Memandangkan isteri saya ada tulis cerita anak kedua saya yang nampak macam-macam di rumah selepas balik dari dusun durian. Rasanya saya patut berkongsi beberapa petua, dan cerita sikit apa benda Rukyah ini?

Baca di sini dulu untuk dapatkan gambaran cerita >>

Part 1: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10156451848309371&id=837739370

Part 2: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156452120764371&set=a.10150874844024371.437341.837739370&type=3&theater

Islam adalah agama yang menyeluruh. Sebab itu Islam dikatakan sebagai jalan hidup. Ia merangkumi keseluruhan kehidupan manusia. Sekecil-kecil masuk tandas, sehinggalah bagaimana nak mati pun Islam dah berikan garis panduan.

Jadi artikel kali ini, saya nak berkongsi sedikit tentang Rukyah, dan gangguan makhluk halus; Jin.

Benda asas, kita semua kena percaya tentang mahkluk ghaib. Antaranya ialah JIN. Read more

NABI BERKAHWIN KANAK-KANAK?

Minggu ini agak menggemparkan apabila kecoh ada seorang lelaki berkahwin dengan kanak-kanak berusia 11 tahun. Rujuk sini>> KOSMO

Pelbagai pandangan, cemuhan, dan kecaman datang dari pelbagai arah. Lebih parah apabila lelaki tersebut memberi alasan “Nabi pun berkahwin dengan Saiditina Aisyah ketika kanak-kanak”.

Persoalan timbul.. Betul ke Nabi berkahwin dengan Saiditina Aisyah semasa kanak-kanak? Betul ke Islam benarkan?

Sebelum kita pergi jauh. Saya nak terangkan sikit fungsi dan asas perkahwinan.

Islam mensyariatkan manusia untuk bernikah sebagai bentuk memenuhi fitrah biologi manusia. Ia sesuatu yang fitrah, apabila setiap kejadian di muka bumi berpasangan, ada langit dan bumi, ada siang dan malam, dan ada lelaki dan wanita.

Firman Allah, “Maha Suci Zat yang telah menciptakan berpasang-pasangan semuanya dari apa yang ditumbuhkan bumi dan dari diri-diri mereka sendiri dan dari apa yang tidak mereka ketahui.” (Yaasiin : 36)

Read more

Scroll To Top